Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Емил Радев не очаква нищо ново от изслушването на Гешев

Емил Радев
Снимка: БГНЕС

Започна изслушването на главния прокурор Иван Гешев от мониторинговата група в Европейския парламент в Страсбург. Самият Гешев отказа да говори пред журналисти на влизане. Вместо това заместник-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емил Радев, който е и част от групата, заяви, че действително е имало искане изслушването да се отмени с оглед на вчерашните събития. По повод въпросите по "Барселонагейт и казуса със златните кюлчета, той заяви:

"От две години се говори по тези конкретни казусив мониторинговата група. Има няколко заседания проведени, има множество писмени становища и аз днес не очаквам да научим нещо различно от това, което сме научавали и в LIBE, и в подкомисията, така че…зададени са въпросите от групата на социалистите, знаете Елена Йончева е там, има три въпроса, впрочем това са единствените въпроси към главния прокурор, които бяха зададени в писмен вид".

Радев каза още, че не очаква война между институциите заради свалянето на Гешев от поста му:

"Не очакваме война между институции. Не се познаваме от вчера и това, че по някакъв начин вървят дадени процедури не прави нищо по-различно. Това е демокрацията и това начинът и разделението на властите, по които функционира цялата система".

По повод очакването президентът да подпише указа за освобождаването на Гешев от поста му, Емил Радев каза, че това е единствено негово решение и припомни, че затова няма срокове в законодателството. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени