Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП и страните от ЕС със споразумение за дигитализацията на визите за Шенгенското пространство

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР архив

Европейският парламент и страните членки на ЕС обявиха днес, че са постигнали споразумение относно цифровизацията на процедурите за виза за страните от Шенгенското пространство, предаде АФП.

Това споразумение, което трябва официално да бъде одобрено, преди да влезе в сила, ще позволи на повечето от кандидатите за виза за Шенген  да извършват необходимите постъпки онлайн, в един единен интернет сайт, вместо в консулска служба. Ще се издава дигитална виза под формата на баркод.

Процесът ще бъде "по-лесен, по-евтин и по-бърз", заяви водещият евродепутат по този въпрос Матиаш Немец.

Министърът на миграцията на Швеция Мария Малмер Стенергард, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че промяната също така "повишава сигурността на Шенгенското пространство, като например намалява риска от фалшифициране и кражба на визовия стикер".

Кандидатите за виза вече ще трябва да се явяват лично в консулските служби, само ако искат шенгенска виза за първи път, ако биометричните им данни не са валидни или ако имат нов паспорт.

Когато човек има намерение да посети няколко шенгенски страни, платформата ще определи автоматично в зависимост от продължителността на престоя коя от тези страни ще трябва да обработи заявлението за издаване на виза.


Шенгенското пространство обхваща почти всички 27 държави-членки на ЕС, с изключение на Кипър, Ирландия (само на полицейско и съдебно сътрудничество), България и Румъния. Европейският съюз позволява безвизов достъп на граждани от над 60 държави извън блока.

Понастоящем посетителите, които се нуждаят от виза, трябва да получат шенгенски стикер в паспорта си. Но със създаването на базите данни на ЕС, които помагат да се следи влизането и излизането, превишаването на разрешенията за пребиваване и проверките за сигурност по външните граници на блока, визовата система върви стремглаво към цифровизация, отбелязва АФП.



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна