Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС обсъжда създаване на комисия за поисканите от главния прокурор депутатски имунитети

БСП и ИТН са против такава комисия

Снимка: Ани Петрова

Председателският съвет в Народното събрание реши първа точка на днешното пленарно заседание да бъде създаването на временна парламентарна комисия по исканията на главния прокурор за сваляне на депутатски имунитети.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, е парламентарната ѝ група ще гласува против създаването на такава комисия и няма да излъчат участници в нея:

"Казах, че я намираме за скривалище за заподозрени в престъпление, за пазене – взаимно, между ПП-ДБ и ГЕРБ от един прозрачен и справедлив процес. Много е интересен аргументът, че прокуратурата развявала бухалка. Все пак да припомним, че не прокуратурата произнася присъди, а съдът. А реформа в съда не предстои. Реформата, която се гони е тази в прокуратурата". 

От партия "Има такъв народ" също ще гласуват против създаване на комисия, която да решава за имунитетите на Кирил Петков, Бойко Борисов и Даниел Александров, съобщи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов:

"В момента, колеги, наблюдаваме това, което тези незаслужаващи уважение представители на ПП и ДБ изприказваха на оня прословут запис как Христо Иванов измислил "европейска врътка", така че имунитетът на Бойко Борисов и Кирил Петков да бъде пазен 6 месеца…Това е неморално. Ако тези двамата – Кирил и Бойко, се чувстваха невинни, какъв е проблемът да отидат в съда и да си защитят невинността и да докажат, че са прави. Те явно се чувстват виновни, без да броим, че са страхливци и двамата, защото това е страхливо поведение". 

Решението за създаване на временна комисия, която да не действа общо, а да проучва основанието да се искат имунитетите само на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и депутата от ГЕРБ-СДС Даниел Александров, е свързано с идеята комисията да работи в кратък срок. Това обясни пред журналисти Кирил Петков, който отново потвърди, че преди решението на комисията, сам ще се откаже от  имунитета си:

"Това, което видяхме, е, че прокуратурата използва своята власт и като политическа бухалка. В моя случай, това, което мисля, че е най-разумно за цялото българско общество, е да създадем комисия с кратък срок – казахме, че до 18 юли е предложението в момента, така че да няма удължение на срока просто така. До 18 юли да се вземат решения, да се вкара цялата документация от прокуратурата в Народното събрание, да се освети, че се използват прокурорите като политически бухалки, и аз лично преди комисията да вземе решение, ще подам своя имунитет, за да покажа пък, че тази комисия по никакъв начин не се използва като чадър". 


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна