Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмисля създаването на нова специализирана структура за борба с руската дезинформация

Тагарев пред "Политико": България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

В интервю за изданието "Политико" министърът на отбраната Тодор Тагарев заявява, че България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда за борбата си с Русия. 

Изданието отбелязва, че България е сред само двете страни-членки на ЕС, които не са се включили към общата поръчка за 155 мм снаряди за Украйна по линия на Европейската агенция за отбрана, като другата е Ирландия, която е военно неутрална. Справка на сайта на агенцията обаче показва, че и Дания също не участва. 

"Ние много категорично възнамеряваме да се присъединим към тази коалиция", казва Тагарев и добавя, че вероятно ще можем да осигурим част от необходимите муниции за Украйна. Министърът добавя, че няма политическо решение, но със сигурност ще положи усилия и вярва, че ще се намери начин.

"Действието е рязък завой за балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност миналата седмица след период на продължителна нестабилност при пет парламентарни избори в рамките на две години. Българският президент Румен Радев, смятан от някои за мек към Русия и облагодетелстван от безпрецедентна власт да назначава служебни правителства, нареди страната да не се присъединява към коалицията през март", отбелязва "Политико". 

"Предимството на София при присъединяването ѝ е, че традиционно България е специализирана в производството на ръчни огнестрелни оръжия, леки оръжия и муниции, производство от времето на СССР", казва министър Тагарев.

Същевременно той посочва, че доставката на изтребители МИГ-29 и противовъздушни системи ще бъде "предизвикателство", тъй като те са нужни на България. Министърът казва също, че страната ни е на път на увеличи разходите си за отбрана и да постигне 2 на сто от БВП до 2024 година, което, според него, е минимумът. "Украйна непременно трябва да стане член на НАТО, когато условията позволят това, което означава след като войната с Русия приключи", е категоричен той. 

Министър Тагарев обаче признава, че отстояването на тази гледна точка не е лесно в страна, в която едва 46 на сто от хората смятат, че войната в Украйна е изцяло по вина на Русия, според последното проучване през декември. За сравнение - в ЕС средният процент е 88.

Тодор Тагарев изразява силно безпокойство от влиянието на Москва в България и допълва, че обмисля създаването на нова специализирана структура за борба с руската дезинформация. "Руската посланичка и някои политически партии, както и влиятелни политици говорят на един и същ език и той не е езикът на нашите съюзници", заключава министърът. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна