Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Идоменей" от Волфганг Амадеус Моцарт, опера в три действия

БНР Новини
Снимка: Wikipedia

Премиера: 29 януари 1781 г. в Рециденцтеатър, Мюнхен

Действащи лица: 
• Идоменей – цар на Крит (тенор) 
• Идаманте – негов син ( контратенор) 
• Електра – дъщеря на Агамемнон (сопран) 
• Илиа – дъщеря на троянския цар Приам (сопран) 
• Арбаче – приятел на Идоменей (баритон) 
• Върховен жрец на Нептун – тенор
• Гласът на оракула на Нептун – бас  

Действието се развива на остров Крит след края на Троянската война

Първо действие
По пътя към дома Идоменей обещава на Посейдон да принесе в жертва първото живо същество, което срещне, ако богът спаси него и хората му. По време на същата тази буря синът му Идаманте е спасил Илиа – дъщерята на цар Приам, както и пленниците от Троя, които баща му е изпратил в Крит. Но кой ли не е подвластен на любовта? Идаманте е покорен от чара на девойката. Тя също го харесва, но не може да реши кое е по-важно – честта ѝ на троянка или любовта ѝ към врага на народа ѝ. За да засвидетелства искрените си чувства към нея, Идаманте нарежда пленените ѝ сънародници да бъдат освободени. Но в Идаманте е влюбена и Електра, която е избягала на Крит. Приятелят на Идоменей Арбаче, който е и настойник на сина му, притеснен съобщава, че е пристигнала тъжна вест. По време на страшната буря корабите на Идоменей са потопени и царят е загинал. Електра е отчаяна, защото разбира, че мечтата ѝ за брак с Идаманте не може да се осъществи без Идоменей. Всички се отправят към брега и виждат неравната битка между хората и морската стихия. След като дава обета си на бога на морето, царят на Крит е изхвърлен на брега. Кого ли ще срещне пръв? Среща един млад момък, но в него не познава порасналия си син. Когато разбира горчивата истина, вместо радост, той яростно отблъсква младежа. Идаманте не може да разбере с какво е предизвикал неговия гняв.

Второ действие
За да избегне изпълнението на дадения обет, по съвет на Арбаче, Идоменей нарежда на сина си да придружи Електра до Аргос и да ѝ помогне да си върне загубения престол. Идаманте е огорчен, защото така ще трябва да се раздели с Илиа. Царят нарежда да доведат Илиа. Той харесва младата троянка, но при срещата им разбира, че девойката е влюбена в сина му и се чувства още по-нещастен. От цялата ситуация най-доволна е Електра, която се надява по време на дългото пътуване да спечели сърцето на царския син. Но малко преди корабът да отплува, започва страшна буря и от морските дълбини изплува ужасяващо чудовище. Идоменей признава, че той е разгневил Нептун, тъй като не е изпълнил дадено обещание. Той не може да убие невинен човек – още повече своя син! И за да омилостиви повелителя на морските стихии, решава сам себе си да принесе в жертва. 

Трето действие
Илиа не може повече да крие любовта си към Идаманте. Заварва го заспал и това улеснява признанието. Щом се събужда младежът разкрива, че е решил, преди да отпътува, да убие морското чудовище. Двамата се сбогуват. Нежната любовна сцена е прекъсната от Идоменей и Електра, които настояват да отплават за Аргос. Отново носител на лошата вест е Арбаче. Народът на Крит иска да се срещне със своя цар. Идоменей признава какво е обещал на Нептун. Всички отправят гореща молба за милост. В този миг идва Идаманте, който е победил чудовището и ужасен разбира жестоката истина. Той е готов да умре, за да спаси родния край от гнева на бога. Илиа също е готова да се жертва заедно с любимия си. Трогнат от силата на любовта на двамата млади, чрез оракула си, Нептун нарежда: Любовта победи, Идоменей трябва да отстъпи престола си на Идаманте, който ще се ожени за Илиа. Идоменей нито миг не се колебае и с радост се подчинява. Разбирайки че губи всичко, Електра се самоубива. Народът слави новите си владетели.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна