Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън зове привържениците си в парламента да не гласуват против доклада, който го обвинява заради "Партигейт"

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски  премиер Борис Джонсън призова своите привърженици в парламента да не гласуват против доклада на Комисията по привилегиите, който го обвинява в умишлено подвеждане на Камарата на общините за „Партигейт“.

Подалият оставка като депутат Джонсън междувременно се забърка в нов скандал по повод на новата му работа във вестник „Дейли мейл“.

Верните на Джонсън депутати от Консервативната партия смятат да гласуват против доклада в понеделник, но бившият премиер ги разколеба, явно преценявайки, че няма шанс да спечели вота.

Джонсън бе изключително критичен към комисията, наричайки я „пристрастна“, а заключенията й „умопомрачителни“, но сега посъветва малката група лоялни към него депутати, да не гласуват против доклада, защото след като вече е подал оставка, този вот няма някакви практически последици за него.

Бившият премиер сега се съсредоточава върху живота си извън парламента, поемайки нова работа като колумнист в „Дейли мейл“.

Това обаче веднага му създаде нови проблеми, защото той не е потърсил предварително одобрение за новата му работа от надзорния орган за постправителствени назначения, както повелява министерския кодекс.

Комисията по бизнес назначения постанови, че Джонсън е нарушил правилата след като я е информирал само половин час за „Дейли мейл“ преди публикуването на първата му статия във вестника.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна