Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: НАТО няма да отправи покана към Украйна за присъединяване към алианса

Йенс Столтенберг и Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на НАТО няма да отправят покана към Украйна да се присъедини към Алианса на срещата на върха във Вилнюс в средата на юли. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс  Столтенберг след среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин. Въпреки това ще бъдат обсъдени възможностите за сближаване на Украйна с НАТО.

По време на срещата си с германския канцлер Олаф Шолц Йенс Столтенберг предупреди да не се приема, че войната в Украйна може формално да се стигне до мирно споразумение:

"Ние всички искаме тази война да свърши. Но мир не може да означава просто замразяване на конфликта и приемане на сделка, диктувана от Русия. НАТО не е част от този конфликт. Ние подкрепяме Украйна в нейната самозащита".

Столтенберг приветства плановете на Германия от следващата година да отделя 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Според Столтенберг една успешна контраофанзива на Украйна предлага добра основа за преговори с Русия:

"Украйна има право да освободи собствената си страна и контранастъплението вече е в ход. Колкото повече земи успеят да освободят украинците, толкова по-силна ще бъде тяхната позиция на масата за преговори", заяви още той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна