Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московският градски съд започна да гледа по същество новото дело срещу Алексей Навални

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Московският градски съд започна да гледа по същество новото дело срещу Алексей Навални. Този път руският опозиционер и критик на Кремъл е обвинен в създаване на екстремистка организация и финансиране на екстремизма. Говорител на съда обяви, че делото ще бъде закрито за медиите.

Заседанието започна в наказателна колония №6 във Владимирска област, където Алексей Навални изтърпява 9-годишна присъда по обвинения в мошеничество и неуважение към съда. Опозиционерът беше уведомен за новото дело срещу него през май. Той съобщи, че прокурорите са му предоставили над 3800 страници, в които били описани извършените от него престъпления, докато е бил в затвора.

“Макар че от количеството на томовете става ясно, че съм изпечен и упорит престъпник, не мога да разбера в какво точно ме обвиняват”, написа иронично опозиционерът.

Руският опозиционен журналист Сергей Пархоменко заяви за БНР, че целта на властите е максимално да изолират Навални: 

"Възнамеряват да го обвинят в най-тежките углавни престъпления, които са предвидени в руския Наказателен кодекс, по-тежки от убийство, изнасилване и грабеж, и да създадат ситуация, при която да получи всъщност доживотна присъда". 

Междувременно генералната прокуратура на Русия обяви за нежелателна дейността на регистрираната в България фондация “Право - София”, в чийто състав влиза международната правозащитна организация “Агора”. От прокуратурата обвиниха организацията, че оказва юридическа помощ на “опозиционери с антируска позиция”.

По-рано известният руски юрист, правозащитник и ръководител на “Агора” Павел Чиков беше обявен за чуждестранен агент.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени