Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще изпрати нова военна помощ на Украйна

Министърът на отбраната Тодор Тагарев (вдясно) и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на изслушване в Комисията по отбрана и външна политика в Народното събрание - София, 21 юни 2023
Снимка: БГНЕС

България ще изпрати нова военна помощ на Украйна - "Според техните потребности и нашите въможности".

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след закрито съвместно заседание на Комисията по отбрана и външна политика.

Тодор Тагарев каза, че помощта ще бъде съобразена с решението на парламента от миналата година. Министър Тодор Тагарев беше крайно лаконичен по съдържанието на предложението за военната помощ:  "

Сравнима по обем и по видове с първия пакет по това решение. Някои неща се повтарят, има някои нови неща, но като обеми са горе-долу същите. Вие разбирате, че ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но да кажем, са 30, 40 и повече годишни. Не дискутираме към този момент предоставянето на основни бойни платформи".

Тодор Тагарев каза, че скоро Министерството на отбраната ще предложи на МС проекта за решение за участие в инициативата на Европейския съюз за предоставяне на боеприпаси за Украйна:

"Въпросът тук отново е дали не сме пропуснали възможности. Надявам се, че не сме пропуснали възможности, особено тези, които са свързани с инвестиции от Европейския съюз по разширяване и модернизиране на капацитета на предприятния от нашата отбранителна индустрия. ВМЗ-Сопот е една от опциите, които ще се дискутират. Става въпрос за инвестиции, средства европейски в разширяване на капацитета и модернизиране на нашата отбранителна индустрия, стига да не сме изпуснали възможността, тъй като комисарят Бретон дойде първо в България, но след това обиколи и други страни, а ние казахме, че не, не искаме. Никой не ни чака. Динамиката е изключителна в тази сфера".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени