Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският енергиен министър за бъдещето на руските газови доставки за Европа

Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия може да спре една от последните газови артерии за Европа до края на следващата година, когато изтече договорът на Украйна с "Газпром" за доставка на руски газ, съобщи вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на интервю с украинския министър на енергетиката Герман Галушченко.

Шансовете Киев и Москва да се споразумеят за подновяване на петгодишния договор за транзит, подписан за първи път през 2019 г., са малки, въпреки че маршрутът през Украйна представлява почти 5% от общия внос на газ в Европа, съобщава изданието.

Запитан дали Украйна би била готова да предоговори споразумението с Москва след миналогодишната инвазия, Галушченко заяви: "Наистина не мога да си представя как би могло да стане на двустранна основа", добавяйки, че Украйна се готви за намаляване на доставките.

През април руският газов гигант "Газпром" предупреди, че способността на Европа да поддържа достатъчни запаси от газ през зимата на 2023/2024 г. зависи от търсенето в Азия предвид "критично ниските" доставки от Русия.

Цените на газа в Европа се повишиха миналата година заради заплахата на "Газпром" да намали потоците към Молдова, тъй като маршрутът за снабдяване, който минава през Украйна, е последният функциониращ руски газов коридор към Европа.

"Европейският съюз ще бъде сравнително подготвен за по-нататъшно забавяне на доставките, след като в миналото се е адаптирал към подобни съкращения чрез намаляване на търсенето и осигуряване на алтернативен внос, като например втечнен природен газ (LNG)", коментира Галушченко.

Миналата година ЕС инвестира значителни средства във вноса на втечнен природен газ и прие правила за увеличаване на хранилищата, за да предотврати евентуален недостиг, след като доставките на руски газ за Европа се свиха след инвазията на Москва в Украйна.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна