Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на сръчните ръце в трънското село Бусинци

Снимка: Бусинска сръчкотилница

Фестивал на сръчните ръце ще се проведе в трънското село Бусинци. Откриването е тази вечер с прожекция на заснети през годините документални филми за бусинската керамика. В събота и неделя майстори ще демонстрират занаяти и сръчности, а посетителите ще могат да се включат в ателиета по интереси.

В пространството около Бусинската сръчкотилница ще бъдат обособени четири зони - "Сръчни ръце", "Вкусна зона", "Кино и музика" и "Зелена зона". Ще бъдат представени над 15 занаяти и сръчности, сред които грънчарство, кожарство, дюлгерство, плъстене на вълна.

"Ще има три вида станове. Ще се покаже как се тъче "на кори", може би не конкретно със стан, а самата техника. Ще се покаже стан с черга. И едно от най хубавите неща е, че ще ни гостуват килимари, с които ще се багрят и вълните, за да се види как се получава багренето и съответно тъкането на килими", разказва стопанката на Бусинската сръчкотилница Стефка Бонева. 

Посетителите ще се запознаят по- отблизо с пчеларството, ще опитат автентични гозби, печива и сладка. Ще има рок музиканти.

Участие във фестивала ще вземат също Природен парк "Витоша", сдружението за дива природа "Балкани", Трънското туристическо дружество и други.

Фестивалът се организира от Бусинската сръчкотилница по повод втората ѝ годишнина.


Снимки: Бусинска сръчкотилница


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени