Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение е обявено в села край Криводол

| обновено на 25.06.23 в 14:22
6
Снимка: Жоро Александров

Обявено е частично бедствено положение във врачанските села Осен и Галатин, които се намират в община Криводол. По думите на кмета на общината Христо Доков тази нощ вследствие на поройните дъждове местните рекички и високите подпочвени води са залели 15 къщи в двете населени места.

Цяла нощ аварийните екипи са отводнявали мазета и приземни етажи на къщи. Днес спасителните дейности продължават.

Христо Доков припомни, че и в двете села има проекти за корекции на речни корита, на които държавата не е обърнала внимание и не е отделила финансиране.

Има и наводнени къщи в село Ракево, където при предишното бедствие под вода бяха училището и детската градина.

На две наскоро асфалтирани улици в Галатин е изкъртена асфалтовата настилка. И в двете села улиците са с наноси и баластра от придошлите скатни води, коментира кметът на Криводол Христо Доков:

"Отводняваме къщи, изпратили сме машини от общината, за да почнем възстановяване на пътищата. За съжаление имахме две улици асфалтирани през изминалата година в селото, една от тях е разрушена половината, над 100-150 метра асфалта е вдигнат."

Преди седмица община Криводол беше в бедствено положение четири дни. От пороите тогава също имаше залети къщи и бяха компрометирани мостове и дига в общинския център и пет села. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна