Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът определя нов размер на социалната пенсия за старост и финансова компенсация за неприети в детски градини

Снимка: Ани Петрова

На днешното си заседание правителството ще определи председатели на Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет и на централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Вносител на двете точки е премиерът Николай Денков. Кабинетът ще определи нов размер на социалната пенсия за старост.

Проектът на постановление на министерството на труда и социалната политика предвижда социалната пенсия за старост да се повиши с 12 процента от първи юли. Така от 247 лева, колкото е в момента, тя ще бъде увеличена с малко над 29 лева и от началото на следващия месец ще бъде 276 лева и 64 стотинки. Социалната пенсия за старост, която се изплаща на 5 хиляди и 200 души, ще увеличи и размерите на всички останали пенсии и добавки, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон тя е базата за изчисляването им. Става въпрос за пенсиите за военна инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на добавките за чужда помощ на инвалидите и допълнителните пари към  пенсиите на ветераните от войните. 

На днешното си заседание правителството ще одобри финансова компенсация за родители, чиито деца не са били приети в държавни или общински детски градини, заради липса на свободни места - за времето от 1 март до 30 април тази година. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна