Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Драгомир Пламенов е новият ректор на ТУ - Варна

На Общото събрание на ТУ - Варна, провело се на 26 юни 2023 г., академичната общност от преподаватели, представители на студентите, докторантите и администрацията избра новия ректор на висшето училище с мандат 2023-2027 г. – проф. д-р Драгомир Пламенов.

Новият ректор спечели изборите с мнозинство от 96 гласа. Другият кандидат доц. д-р инж. Сергей Белчев получи 72 гласа.

До момента проф. Пламенов заемаше длъжността ръководител на катедра „Растениевъдство“ в Машинно-технологичен факултет“ на ТУ – Варна. Встъпва в мандата си на 47 години. Възпитаник е на Технически университет – Варна и е магистър по право и магистър по екология, с над 20 годишен преподавателски и научен опит в областта на аграрните и екологичните науки и законодателство.

Той представи пред академичната общност детайлно мандатната си програма с акцент върху прозрачно, колективно управление и сподели, че за начинанията в живота си се вдъхновява от латинската сентенция: „Non sibi, sed omnibus — Не за себе си, а за всички“.

За председател и зам.-председател на Общото събрание с мандат 2023-2027 г. бяха избрани съответно проф. д-р инж. Розалина Димова и доц. д-р Тихомир Доврамаджиев.

Членовете на Общото събрание гласуваха и за колективните органи на управление – Академичен съвет и Контролен съвет и резултатите ще бъдат оповестени скоро.

Изборите се проведоха чрез тайно гласуване, съгласно изискванията на Правилника за провеждане на изборните процедури в ТУ-Варна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна