Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще бъдат разделени двойките училища във Варна, за да преминат учениците на едносменен режим на обучение?

ОУ "Христо Ботев", с.Николаевка
Снимка: Румен Сарандев

Община Варна е изготвила стратегия за въвеждането на едносменен режим на обучение в училищата, за да изпълни изискването на Министерството на образованието и науката /МОН/ той да стане факт до 2026-2027 година. Това каза за Радио Варна Лилия Христова, директор на общинската дирекция „Образование“. Няколко са възможностите за реализирането на стратегията, каза тя и посочи какви са те.

Първата е намаляване на приема на ученици, което вече се случи в основните училища „Цар Симеон Първи“ и „Васил Априлов“ през настоящата учебна година и учебните заведения вече са на едносменен режим.

Втората възможност е чрез преобразуване на вида на училището от средно в основно – това се случи вече в училище „Васил Друмев“, а след три години ще е факт и за училище „Свети Климент Охридски“.

Третата възможност е разделяне на училищата, които се помещават в една сграда и строеж на нови сгради.

Четвъртата – изграждане на пристройки в дворовете на онези училища, които позволяват това, като Лилия Христова даде за пример СУ „Найден Геров“.

Намаленият прием на ученици в съответните училище се прави след анализ на базата данни от ГРАО и за всеки район община Варна има данни колко са децата подлежащи на обучение в училище. Единственият проблем е когато има масово пререгистриране на настоящи адреси, но общината няма лостове за ограничаване на този процес, обясни Лилия Христова.

Допълнителна пристройка е планирана да бъде изградена в ОУ „Васил Друмев“. Проектът е готов има и разрешение за строеж. Финансирането за него е част от програмата на МОН от 2020 година, по която за Варна отпуснатите средства за строителство са 30 млн.лв., но програмата не е индексирана с индекса на инфлацията в строителството и сега предстои общината да търси дофинансиране за строежите, както за училище „Васил Друмев“ , така и за още 6 обекта включени в програмата, каза Лилия Христова. По въпросната програма общината в момента строи детска градина на ул. „Хъшове“, изгражда се новата сграда към ДГ „Ран Босилек“ в село Тополи и пристройката в СУ „Найден Геров“.

Изпълнението на тази програма е много важно за Варна, защото то ще доведе до разделянето на двойките училища, каза още Лилия Христова. Една от двойките училища, които се помещават в една сграда са ОУ “П. Славейков“ и Трета природо-математическа гимназия. В двора на училището има място за строеж на нова сграда, която ще се ползва от гимназията.

ОУ „Захари Стоянов“ предстои да бъде разделено с МГ „Д-р Петър Берон“, като за гимназията ще бъде построена нова сграда.

Към момента двойката училища ПГИ „Д-р Иван Богоров“ и ОУ „А. Страшимиров“ остават в една сграда, тъй като материалната база е достатъчна за нуждите и на двете учебни заведения.

За разделянето на Пета гимназия и ОУ „Г.Раковски“ ще се направи широко обществено обсъждане и предстои отново случая да се разгледа в бъдещия Общински съвет на Варна, каза Лилия Христова. Припомням /бел.авт./, че планът на общината за разделянето на двете училища предвиждаше основното да остане в сегашната сграда, а за Пета гимназия да бъде построена нова в двора на ОУ „Свети Иван Рилски“. Според тогавашния план на общината 100-годишната сграда на училище „Свети Иван Рилски“ трябваше да бъде съборена и на нейно място да се построи нова за Пета гимназия, а учениците от основното училище да бъдат разпръснати в съседни училища. Варненската общественост реагира остро на намерението за събарянето на сградата и всички дейности бяха спрени.

Сега Лилия Христова заяви, че не се планира събарянето на нито една училищна сграда.

Снимката е от ОУ "Христо Ботев" в село Николаевка, община Суворово, което беше закрито миналата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна