Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: Природният газ през юли ще струва 60,58 лева за мегаватчас

Природният газ през този месец ще струва 60,58 лева за мегаватчас (MWh) без такси и налози, реши окончателно енергийният регулатор (КЕВР). На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Цената е с 8% по-ниска от предишния месец, която беше в размер на 65,82 лв./MWh.

Трябва обаче да се има предвид, че от днес, 1-ви юли, данъкът върху добавената стойност на природния газ и на централното отопление отново се връща на нивото от 20%.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан, като тези количества покриват 72,2% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на по-ниските цени на синьото гориво у нас, тъй като те не зависят от борсовите нива (на нидерландския газов хъб TTF).

Независимо, че в периода след 12 юни борсовият индекс TTF-месец напред нарасна с над 19%, общественият доставчик е успял в голяма степен да неутрализира тази тенденция, благодарение на високия дял на азербайджанския газ в общото потребление.

По време на общественото обсъждане на цените на природния газ през седмицата председателят на регулатора Иван Иванов заяви:

"Това за сетен път показва полезността на договора, който имаме с Азербайджан и който служи буквално като "котва" за цената, тъй като тя не зависи от котировките TTF. В същото време над 70% от природния газ за месец юли ще бъде доставен от тях и се вижда как те редуцират тази промяна, която, ако всички наши доставчици бяха свързани с котировките TTF по определен начин, щеше да има по сериозно влияние".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна