Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпна над 37 евро за мегаватчас в края на юни

Снимка: Ройтерс

Фючърсите на природния газ в Европа се повишиха малко над 37 евро за мегаватчас (MWh) в края на юни.

Така в рамките на целия месец юни синьото гориво на стария континент поскъпна с над 38% - първо повишение на месечна база от март насам и най-солидно възходящо ценово движение от ноември 2022 г., тъй като газовите търговци отчитат прекъсвания на доставките и прогнозите за по-горещо от обичайното време през юли.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Няколкото прекъсвания на доставките от норвежките газови находища бяха удължени във времето, като се очаква ремонтните дейности да продължат през юли. Бунтът на частната военна организация "Вагнер" в Русия преди седмица също допринесе за известното поскъпване на природния газ.

Норвегия измести Русия като един от най-големите източници на внос на природен газ в Европейския съюз, представляващ около 25% от потреблението. Вносът на газ в ЕС от Русия, включително вносът по газопроводи и на втечнен природен газ, беше значително намален след нахлуването на Русия в Украйна, но все още представлява около 25% спрямо миналата година.

Освен това Нидерландия ще затвори от 1-ви октомври най-големия газов обект в Европа близо до Грьонинген поради рисковете от земетресения.

Всички това допринесе за рязко поскъпването на природния газ през миналия месец, след като в началото на юни фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха за кратко до 23 евро за мегаватчас за пръв път от края на април/началото на май 2021 г.

Газовите хранилища в Европа обаче са запълнени към момента на почти на 77%, което е рекордно ниво за това време на годината и това може да ограничи едно по-рязко поскъпване на синьото гориво.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна