Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" предупреди за риск от санкции срещу украинската "Нафтогаз"

Това може да изложи на риск доставките на синьо гориво през Украйна за Европа

Москва може да санкционира държавната енергийна компания на Украйна, ако тя предяви съдебни искове срещу Русия и нейния енергиен гигант "Газпром", излагайки на риск доставките на синьо гориво за Европа, съобщава Блумбърг.

Украинската "Нафтогаз" започна спор миналата година с руския газов гигант заради отказа на "Газпром" да използва услугите, описани в транзитен договор между двете компании. В края на юни "Нафтогаз" подаде молба до американски съд, като поиска да потвърди по-ранно решение от трибунал в Хага, който нареди на Русия да плати 5 млрд. долара като компенсация за щетите и загубено имущество, след като Москва анексира Крим.

"Ако "Нафтогаз" продължи подобни злонамерени действия, не може да се изключи, че това може да доведе до налагането на санкции от Руската федерация", заяви в четвъртък главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер в телевизионни коментари и предупреди: "Тогава всякакви отношения между руски компании и "Нафтогаз" просто ще бъдат невъзможни".

Това е второто предупреждение от "Газпром" за почти година за възможно налагане на санкции, които биха могли да спрат оставащите потоци на природен газ през руски тръбопроводи към Европа. Транзитът на газ през Украйна е един от последните два маршрута за "Газпром" за доставка на гориво до Европа, която преди това беше най-големият му пазар.

От началото на годината досега дневните потоци на руски газ през Украйна са средно 38,4 млн. кубически метра в сравнение с почти 110 млн. куб. м., предвидени в споразумението за транзит.

Милър също така постави под съмнение безпристрастността на европейските съдилища в съдебно дело между "Газпром" и "Нафтогаз", на фона на санкциите на Запада заради нахлуването на Русия в Украйна.

"При такива обстоятелства "Газпром" смята, че арбитражното производство е нелегитимно и участието в процеса е безсмислено“, посочи изпълнителният директор на руския енергиен гигант.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна