Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков очерта важните аспекти по пътя към Шенген

Планира се предоговаряне на газовото споразумение с Турция

Николай Денков и Мария Габриел в НС на 7 юли
Снимка: БГНЕС

Правителството планира предоговаряне на параметрите по сключеното от служебното правителство споразумение между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ" за покупко-продажба на газ. Това съобщи премиерът Николай Денков по време на блиц парламентарния  контрол след въпрос на БСП: 

"Да, има смущаващи елементи в този договор - дългият му срок, финансови ангажименти, свързани с неустойки, ако договорът бъде прекратен. Това, което мога да кажа е, че проверките в момента продължават. Това, което ще се опитаме, е да го обсъдим внимателно с турската страна, и, където е възможно, да търсим допълнително договаряне или предоговаряне на това, което изглежда най-вече притеснително".

По време на изслушване в парламента преди две седмици - енергийният министър Румен Радев увери, че договорът между  "Булгаргаз" и "Боташ" не ощетява страната ни. Както и че "Булгаргаз" има ясен контрол над произхода и доставките на газ. 

На друг въпрос - за евентуална краткосрочна перспектива за членството на България в Шенген - премиерът Николай Денков очерта важните аспекта по пътя към него: 

"Първият, това е законодателството, охраната по границите, и третата част е свързана с убеждаване на нашите европейски партньори, че ние сме си свършили работата, което изисква активна външнополитическа дейност. Също трябва да имаме предвид какво се случва на границата "Капитан Андреево". Там също трябва да бъдем сигурни, че тази граница е опазена от гледна точка на възможност за преминаване на мигранти, за преминаване на наркотици и с министъра на вътрешните работи действаме и по тази задача".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна