Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли искането на "Възраждане" за референдум за еврото

Снимка: Ани Петрова

Мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на партия "Възраждане" да се проведе национален референдум с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?". Повече от три часа депутатите взаимно се обвиняваха в ограничаване на демократичните права на българските граждани.

Само 68 гласа "за" от "Възраждане", БСП и ИТН, както и двама от ПП-ДБ и един независим депутати, подкрепиха провеждането на националното допитване. 98 бяха "против" - от ПП-ДБ, ДПС и 14 от ГЕРБ-СДС, а останалите 45 депутати от ГЕРБ гласуваха "въздържал се", заедно с един "въздържал се" от ПП-ДБ. 

Вносителите на искането на инициативния комитет на граждани от "Възраждане" остро реагираха. Лидерът Костадин Костадинов ги обвини в тоталитаризъм:

"Аз не мога да разбера, как така хем тук някои хора със сигурност ще спечелят референдума, хем не искат да има референдум. Залата "смърди" на страх, страх от българския народ. В крайна сметка тук говорим не просто за отмяна на един референдум, тук говорим за "гавра" с 600 хил. българи".

От ПП-ДБ видяха тоталитаризъм в зададения въпрос, който според тях е подвеждащ и криещ редица рискове пред българската икономика.

Депутатът Мартин Димитров: 

"Ако такъв въпрос бъде зададен и бъде подкрепен, не само че отпада валутният борд сега и днес, но той отпада за следващите 20 години и не може да бъде въведен, защото основният му принцип е нарушен. Има един сигурен ефект. Сигурният ефект е нарастването на инфлацията, което не може да бъде овладяно". 

От "Възраждане" се противопоставиха и на други мнения, че се нарушават Конституцията и международни договори, като призоваха  мнозинството да се обърне към Конституционния съд.

От ДПС изтъкнаха, че е въпрос на политическа отговорност отхвърлянето на възможността за подобно национално допитване.

"България не може да изконсумира никакви негативи от влизането в еврозоната и от въвеждането на еврото", отбеляза Йордан Цонев от ДПС.

Според ГЕРБ референдумът е правно обоснован със събраните необходими подписи в срок, но съдържа в себе си редица противоречия.

От БСП и ИТН заявиха, че е морално да се подкрепи предложението за провеждане на референдума.

Социалистът Кристиан Вигенин призна, че има проблем с въпроса, но и че той е можело да се редактира: 

"Трябва да бъдат уважени хората, които си поставиха подписите под този въпрос. Официално потвърдено, това са над 400 хил. български граждани. Това в случая означава, че ние подкрепяме въвеждането на еврото и влизането на България в еврозоната, но при внимателна преценка на условията и сроковете, в които това да стане".

Станислав Балабанов от ИТН заяви, че те са "за" България в еврозоната, но и че не трябва да се ограничава правото на гражданите да бъдат питани: 

"Защото има ясен закон за прякото участие на гражданите и вие не го спазвате. Вие налагате конкретна политическа воля, с която да унищожите волята на българските граждани". 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна