Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак: Обединеното кралство се ангажира с конвенцията против касетъчните бомби

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство се ангажира с конвенцията, която е против използването на касетъчни бомби, след като Съединените щати решиха да доставят такива на Украйна. Това заяви британския премиер Риши Сунак, цитиран от Би Би Си.

Риши Сунак заяви, че Великобритания е една от 123-те държави, които са забранили използването на спорните боеприпаси, които имат печално досие с убийства на цивилни.

Премиерът обаче подчерта, че правителството му ще продължава да подкрепя Украйна.

Американският президент Джо Байдън заяви в петък, че решението за изпращане на касетъчни бомби е било „много трудно“.

Испания, една от страните, които забраниха касетъчните бомби, вече разкритикува решението за изпращането им. Критики има и от страна на правозащитните организации по света.

Нито Съединените щати, нито Украйна, нито Русия са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява използването или складирането им заради непредвидимите щети, които могат да нанесат на цивилното население.

Говорейки пред репортери днес в Селби, графство Йоркшър, Риши Сунак заяви, че Великобритания е подписала тази конвенция и ще я спазва, но допълни, че страната му ще продължава да изпълнява своята роля в подкрепа на Украйна срещу незаконата и непровокирана инвазия на Русия, след като вече е изпратила бойни танкове и оръжия с голям обсег на действие.

"Варварският акт на Русия причинява неописуеми страдания на милиони хора“, изтъкна премиерът.

В понеделник Риши Сунак трябва да се срещне с Джо Байдън в Лондон, преди срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна