Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица след извънредния внос: Животоспасяващо лекарство – налично само в определени аптеки

Снимка: БГНЕС

Седмица след извънредния внос на животоподдържащото лекарство Калимин, то е налично само в определени аптеки, работещи със Здравната каса. Това показа проверка на "Хоризонт" в София и Варна във връзка с недостига на медикамента за пациенти с рядкото заболяване Миастения гравис. В страната все още има хора, които не са купили нужното им за месеца количество.

Лекарството, което приемат около 2000 души с Миастения гравис, за да дишат свободно, може да се открие в една от големите вериги аптеки в София. Налично е също в една от веригите във Варна, разказа Ирена Нешовска, председател на фондация "Миастения гравис". 

"В други аптеки го няма", обясни тя и допълни, че фондацията е получила сигнали от Стара Загора и други градове, където медикаментът не е наличен в аптеките.

Според Нешовска някои пациенти не разполагат с лекарството и други им помагат за сметка на собствения си прием.

"Хора, които пият повече – да речем пет пъти на ден, се лишават от единия прием, за да помогнат на друг. Хората, които имат близки и имат възможност да пътуват, пътуват до съседна държава – Турция, за да могат да си го купят и те". 

За трудното намиране на лекарството са сигнализирали пациенти в началото на юни. Тогава от фирмата-вносител обяснили на Нешовска, че има затруднения с доставките му. Такава информация е стигнала в здравното министерство в края на месеца, когато бяха предприети спешни действия за осигуряване на нужните количества. Според министерството временният недостиг не засяга само България. От фондация "Миастения гравис" твърдят, че в нито една друга държава, член на "ЕвроМиастения", няма проблем с осигуряването на животоподдържащия медикамент. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!