Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сарафов е поискал отстраняването на Ясен Тодоров като зам.- директор на НСлС

Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов е внесъл искане за отстраняването на Ясен Тодоров като заместник- директор на Националната следствена служба.

Това е второто предложение на Сарафов, който през май - като директор на Националното следствие, поиска Тодоров да бъде освободен като негов заместник заради възникналия между двамата конфликт във връзка с разследването на взрива до кортежа на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

В края на юни Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа на процедурно основание, че искане за освобождаване на заместник-директор на НСлС може да внася само главният прокурор, но не и директорът на Следствената служба. Сега Сарафов отправя искането си вече в качеството си на временен ръководител на държавното обвинение. 

Гласуването ще бъде в сряда.

Първото си предложение Сарафов внесе в разгара  на войната в прокуратурата, приключила с отстраняването на Иван Гешев. Конфликтът между Тодоров и Сарафов възникна във връзка с медийни изяви на Тодоров за разследването на  взрива до кортежа на бившия главен прокурор.  

"Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност", оплака се  - тогава заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Пак в сряда Прокурорската колегия трябва да се произнесе по предложението на апелативния прокурор на Бургас Любомир Петров за освобождаването на Валентина Маджарова като негов заместник. 

Маджарова е смятана за близка до бившия главен прокурор Иван Гешев. Тя беше последният ръководител на закритата спецпрокуратура. За малко работи като редови обвинител в Окръжната прокуратура в София. След това беше командирована от Гешев в Апелативната прокуратура в столицата, а миналия октомври стана зам.-шеф на апелативната прокуратура в Бургас като предложението е на Петров, който сега иска освобождаването ѝ.

По публикацията работиха: Мария Йорданова, Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна