Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова Зеландия постигна първа победа на световно по футбол за жени

Хана Уилкинсън току-що е вкарала първия гол на световното.
Снимка: БТА

Домакинът Нова Зеландия се наложи над Норвегия с 1:0 на старта на световното първенство по футбол за жени, който се състоя в Оуклънд през 42 317 зрители. Победното попадение за "кивитата" вкара Хана Уилкинсън в началото на второто полувреме след асистенция на Джаки Ханд. В последната минута на редовното време Риа Пърсивал от Нова Зеландия пропусна да удвои аванса за тима си от дузпа, като топката срещна гредата. Това е първа победа на Нова Зеландия и тя идва от 16-ия опит на тима, който до момента имаше 12 загуби и 3 равенства.

Тимът на Норвегия, който е световен шампион от 1995 година, когато победжада на финала в Стокхолм Германия с 2:0,  ще играе срещу Швейцария и Филипините, и може да се пребори за излизане от групата.

Мачът бе помрачен от инцидент, при който бяха убити трима човека, сред които и стрелецът, а шестима бяха ранени при стрелба с огнестрелно оръжие на строеж в центъра на Оукланд. Според ФИФА инцидентът няма връзка с футболния турнир, но той притесни голяма част от отборите, които са били наблизо, след които е и тимът на САЩ, който е двукратен световен шампион.
Преди мача на откриването бе спазена минута мълчание за жертвите.

Това е първо световното първенство за жени с 32 отбора и първо в Южното полукълбо, като в него ще участват общо 736 състезателки. Финалът на турнира е на 20 август в Сидни (Австралия).    

"Този трофей и исторически и ще видим изключителни мачове тук. Целият свят ще гледа", каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Между отборите ще бъдат разпределени 152 милиона долара, което е три пъти повече от световното първенство във Франция през 2019 година и десет пъти повече от това през 2015 година в Канада.

До момента за мачовете в Нова Зеландия са продадени 320 000 билета от налични 1 375 000 или по-малко от една четвърт. ФИФА избегна голям гаф, като подписа в последния момент договори за телевизионното излъчване на мачовете в Европа и Япония.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна