Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киодо: Китайската дипломация с инициатива за преговори на високо ниво с Япония и Южна Корея

Ван И е китайски дипломат и политик, който от януари 2023 г. оглавява Канцеларията на Комисията по външни работи на ЦК на ККП. Той е най-високопоставеният дипломат, представляващ Китайската народна република.
Снимка: БТА

Най-високопоставеният китайски дипломат Ван И предложи преговори на високо ниво между Китай, Япония и Южна Корея на среща с японския външен министър в Индонезия този месец, съобщи японската агенция Киодо, цитирана от БТА. 

Смята се, че предложението е сигнал, че има готовност за възобновяване разговорите между лидерите на трите държави, посочва Киодо, като цитира няколко неназовани дипломатически източници. Япония ще ускори подготовката за тях, така че да се проведат до края на годината, отбелязва агенцията.

Ван И и японският външен министър Йошимаса Хаяши се срещнаха на 14 юли в кулоарите на форума на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Индонезия. Двамата обсъдиха японски план за изхвърляне в морето на отработена радиоактивна вода от извадената от експлоатация атомна централа "Фукушима", но не успяха да постигнат споразумение.

Проблемът с радиоактивната вода може да се окаже пречка за провеждане на ранна среща на лидерите на трите страни, посочва Киодо. Последната среща на лидерите на трите държави беше през декември 2019 г. Япония е предала на Южна Корея предложението на Ван за преговори, допълва Киодо.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна