Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в Кула

7
Снимка: Радио Видин


Частично бедствено положение обявиха в община Кула. Решението е взето на заседание на Общинския кризисен щаб и влиза в сила от този следобед. След бурята през почивните дни в града има множество щети по обществени сгради и домакинства, няма пострадали хора, обясни за Радио ВИДИН кметът Владимир Владимиров:

"На Общинския кризисен щаб беше взето първоначално решение да не бъде обявявано частично бедствено положение за град Кула, но все още не бяха преценени, не бяха видени всички щети, а днес, след като тръгнаха на места екипи, на място да погледнат щети, които не бяхме видели първоначално вчера. Сега се проведе, буквално 14:00 часа беше началото на второ заседание на Кризисния щаб и се взе решение да бъде обявено такова, защото в землището на Кула градушката е нанесла много сериозни поражения, да не кажа, че до 100% селскостопанската продукция е унищожена и всичкото това вече в съвкупност, се взе решение да се издаде заповед...  На читалището единият от ъглите на покрива има паднало дърво. Туристическия дом също, една част от покрива, керемидите просто ги няма, отлетели са нанякъде. Панаира, където се провежда покривната конструкция е пострадала. А най-вероятно има и на други места. Общинската инфраструктура- тя е застрахована, общината ще получи от застрахователи някакви компенсации... Общината има 1800 сгради, 1200 домакинства, доколкото си спомням, но няма сграда, няма двор, няма домакинство, което да не е пострадало по един или друг начин".

Хората в Кула вече втори ден чистят и отстраняват пораженията нанесени върху своите имоти. Споделят, че такава буря до сега не са виждали през живота си:

"Аз съм на 70 години, до този момент не съм преживявала такова нещо. Град колкото яйца, има счупени дървета, паднали върху къщи, отнесени оранжерии, градините всичко е долу на земята. Важното е, че няма човешки жертви, има счупени прозорци, но ще ги оправяме... Бурята беше жестока, нищо се не виждаше, чупене на прозорци, всичко хвърчеше. Как да се възстановя? Тук в Кула няма къде да си оправиш прозорците, ще ги носим във Видин. По начало всички сами се оправят... Една стая е напълно наводнена. И тук този коридор пак е протекъл от покрива. Вътре е невъзможно, течение правя да съхне при мен е мокро всичко... Има доста поражения във всяка една улица. Терасите в моя блок са изпопадали, в някои от къщите има разрушени покриви и прозорци... Това торнадо ли е какво е? Аз съм на 60 години не съм виждал такова чудо..."

Комисия ще описва щетите на пострадалите домакинствата, а заявленията за обезщетения ще се приемат в Дирекция "Социално подпомагане", допълни още Владимир Владимиров и уточни, че населените места в общината не са толкова засегнати.


По публикацията работи: Гергана Панова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени