Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход

Снимка: Ани Петрова


Българското кисело мляко вече е вписано в европейските регистри със Защитено наименование за произход, съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев. Новината сподели в социалните мрежи и бившият заместник-министър на земеделието Георги Събев, който движеше процедурата по защита по времето на служебното правителство. Той подчертава, че това е най-силната форма на защита срещу имитации на храни в Европейския съюз и само още няколко такива продукта в Евросъюза имат тази привилегия.

Инициативата за защитеното наименование е на Сдружение "Български традиционни млечни продукти" и се очаква скоро такава защита да получи и Българското бяло саламурено сирене. 

Заявлението за киселото мляко беше изпратено от агроминистерството до Европейската комисия през февруари 2021 г. Защитено наименование за произход е най-силната форма на защита срещу имитация на храни в Европейския съюз. Не са много европейските храни с такава защита, а за България това е втори продукт след Странджанския манов мед.

Производители от територията на цяла България могат да използват означението Българско кисело мляко, като изискването е да се ползва българска суровина.

Вписването на киселото ни мляко в европейския Регистър ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за качество, каза министър Вътев:

"Най-накрая българското кисело мляко е регистрирано в ЕС като национална марка, така че се надявам българските млекопреработватели са се възползват от този факт и да повишат своите продажби на пазара не само у нас, но и в чужбина", коментира министърът на земеделието.

По публикацията работиха: Венцислав Василев, Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна