Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 приоритета до края на 2024 година в програмата на правителството

Николай Денков
Снимка: gov.bg

Присъединяването на страната ни в Шенген до края на тази година и влизане в еврозоната на 1-и януари 2025-а година са първите два приоритета на правителството, разписани в приетата от кабинета Денков управленска програма. Овладяването на инфлацията и изпълнението на Плана за възстановяване също са в първите пет стратегическите цели с хоризонт за изпълнение до края на следващата година.

146 страници е обемът на управленската програма. Изпълнението и премиера Денков обвързва с условието 3- процентен дефицит от БВП в бюджета още тази година. Затова очаква лидерите на подкрепящите партии в парламента да спазят обещанието и да се поправят, като вкарат план-сметката в параметрите, заложени от правителството:

"Разбира се, с някои изменения, които са в техните правомощия, но без да променят общия баланс на държавата, който е необходим, за да се осигури дефицита до 3%, свързан с приемането ни в еврозоната, за да може да се реализира тази програма, защото без нейното финансово обезпечаване, тя ще остане само един набор от добри намерения", посочи Денков.

До април догодина трябва да е прието законодателството за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г., а още този септември да има национален оперативен план.

От догодина минималната заплата ще се повиши, ваучерите за храна ще станат дигитални, ще се увеличи и тяхната квота. Задачи и срокове за изпълнение са заложени за всяка от министерствата.

"До март 2024 г. да се обяви обществената поръчка за построяването на детската болница. Има конкретен график по отношение на системата за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха", каза премиерът.

Фигурират и общи ангажименти. България активно и ангажирано да подкрепя Украйна в защитата на нейния суверенитет и териториална цялост. За сектор отбрана разходите трябва да достигнат 2% от брутния продукт още тази година. До края на годината енергийният министър трябва да внесе за одобрение в правителството решение за изграждане на нови ядрени мощности на площадка две на АЕЦ "Козлодуй".

Цялата програма за управление през периода юни 2023 г. - декември 2024 г. може да видите ТУК.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна