Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Предлаганите промени в Конституцията са юридически неграмотни и политически порочни

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев определи проекта за промени в Конституцията на управляващите като "юридически неграмотен и политически порочен". 

След дълго "подгряване" на публиката за предстоящи "чудодейни" промени в правосъдната система обществото очаквало да види работещи решения, които да доведат до повече справедливост и отчетност, по-малко политизация на съдебната система, повече предвидимост и по-бързо съдопроизводство, коментира президентът: 

"Вместо това ни се сервира най-изненадващо национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция, отнемане на изборни права, погазване на основополагащи принципи за баланс между властите и според мен една открита заявка за превземане на съдебната власт".

Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев след участието си във форума Автомобилната индустрия среща властта", който се състои в столицата.

Според Румен Радев предлаганите промени потвърждават, че колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да закрепи властта си с административни и силови мерки: 

"Що се отнася до служебните правителства, явно управляващите виждат в тях някаква заплаха. Тя не е от присвояването на някаква имагинерна власт. Това няма как да стане. Но явно заплахата е от осъзнаването на контраста между особено последното служебно правителство и последните редовни правителства, защото, докато редовните правителства създаваха кризи, служебното ги решаваше".

На въпроса: "Как гледате на идеята 24 май да стане национален празник, а не 3 март?", Радев отговори:

"Когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето, започваш война с миналото. Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушения срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода - наши и чужди войни. Аз съм категорично срещу такива експерименти. Аз мисля, че един референдум ще раздели още повече обществото. 24 май е прекрасен празник, но това, което ни предлагат, е недопустимо разделение и абсурдна ситуация. Да избираме "за" и "против" нашия език и писменост, и нашата свобода и държавност". 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени