Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК добави българското саламурено сирене в списъка със защитени наименования за произход

Снимка: Ани Петрова

Европейската комисия одобри добавянето на българското саламурено сирене с списъка със защитени географски индикации на ЕС. Така то влиза в листата на близо 1650 вече защитени продукти. 

Регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството на продукта. 

По-рано този месец и българското кисело мляко беше вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход. Така саламуреното сирене става третият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след "Странджански манов мед" и киселото мляко. 

От Министерството на земеделието и храните информираха с мейл, че днес е публикуван Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1571 на ЕК за вписване на наименование в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания ("Българско бяло саламурено сирене/Bulgarsko byalo salamureno sirene" (ЗНП)) в Официалния вестник на ЕС, брой L 192 от 31.07.2023 г.

От аграрното ведомство допълват, че инициативата за регистрация на наименованието отново е на групата производители Сдружение "Български традиционни млечни продукти, а заявлението за регистрация е изпратено от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) до ЕК през февруари 2021 г.

Това е третото родно географско означение, след ЗГУ "Българско розово масло" и ЗНП "Българско кисело мляко", което съдържа името на държавата в себе си. Признанието се получава в изключителни случаи за наименования с широка популярност и доказан международен авторитет, отбелязват от МЗХ.

И още: "При ЗНП "Българско бяло саламурено сирене" очертаният географския район на производство, също както при ЗНП "Българско кисело мляко", е територията на Република България, и използваната суровината е мляко само от този район – краве, овче, биволско, козе или смесено.

Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, които се използват при производството на продукта и оказват влияние на неговите специфични характеристики от най-дълбока древност.

Традиционното ЗНП "Българско бяло саламурено сирене“ се произвежда с добавка на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, както и на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei. Органолептичните качества на продукта се формират освен от приятния млечнокисел вкус от закваската и саламурата, така и от леката ненатрапчива горчивина от разпадните продукти на сложните белтъчини и от някои аминокиселини. Съвкупността от вкуса и аромата от тези компоненти формира "букета" (от аромати и вкусове) на сиренето.

След влизане в сила на регламента, само производителите, които произвеждат в съответствие с одобрената продуктова спецификация и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифициращо дружество, могат да използват регистрираното наименование, означението "защитено наименование за произход" или абревиатурата ЗНП, както и специалния символ (лого) на ЕС, с който се обозначават продуктите със ЗНП. За целта следва да са преминали процедура по одобрение от МЗХ и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни", се казва в информацията от МЗХ.


По публикацията работиха: Георги Николов, Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна