Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български граждани са евакуирани от Нигер с помощта на Италия

Самолетът, евакуирал българите от Нигер, кацна днес сутринта на италианското летище Чампино.
Снимка: Ройтерс

След държавния преврат в Нигер на 26 юли и затварянето на всички граници, в МВнР бе получен сигнал от българска туристическа агенция за четирима сънародници на територията на страната, нуждаещи се от евакуация, съобщиха от външнополитическото ведомство.

МВнР предприе конкретни действия в тясна координация с партньорите от Европейския съюз за намиране на варианти за евакуация на българските граждани, без да бъде рискуван техният живот.

В резултат на съвместните действия, рано сутринта на 2 август четиримата български граждани напуснаха Нигер с полет, организиран от Италия, и днес пътуват за България.

От МВнР изразяват благодарност на нашите партньори от ЕС и най-вече на Италианската република и Република Франция, както и на Европейската служба за външна дейност за оказаното съдействие, което допринесе за своевременното и безпрепятствено прибиране на сънародниците ни.

Военният италиански самолет с 87 евакуирани на борда от Нигер пристигна рано сутринта в Рим, съобщи Ройтерс.

Той е превозил 36 италианци, 21 граждани на САЩ, четирима българи, двама австрийци и по един гражданин на Великобритания, Нигер, Унгария, Сенегал и Нигерия. 

Това бе вторият самолет с евакуирани към Европа. Първият, превозващ основно французи, кацна днес сутринта в Париж, седмица след като военен преврат свали един от последните прозападни лидери в региона, съобщи по-рано днес АФП.

Президентът Мохамед Базум бе задържан от собствената си охрана в трети пореден преврат в Сахел след пучове в съседните също бивши френски колонии Мали и Буркина Фасо.

Западноафрикански лидери, подкрепени от техните западни партньори, заплашиха да използват сила, за да възстановят демократично избрания Базум на поста и наложиха финансови санкции на хунтата.

След разразилите се антифренски протести Париж обяви вчера, че ще изтегли свои граждани от столицата Ниамей.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна