Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Износът на петрол от балтийските пристанища на Русия ще намалее с 11% през първите 10 дни на август

Снимка: Reuters

Износът на петрол от балтийските пристанища на Русия - Приморск и Уст-Луга, беше определен на 1,6 милиона тона за перида 1-10 август, което представлява спад от 1,8 милиона тона спрямо същия период на юли, заявиха в сряда пред Ройтерс търговци, цитирайки данни за товаренето.

Зареждането на руски балтийски суров петрол, включително водещия петрол Уралс на държавата и казахстанския петрол KEBCO, ще намалее с 11% или с около 144 хил. барела на ден през първата десетдневка на август в сравнение със същия период миналия месец, показват изчисления на Ройтерс.

Износът на руски петрол от западните пристанища се очаква да спадне с около 100 - 200 хил. барела на ден през август спрямо нивата от юли, знак, че Москва изпълнява обещанието си за нови съкращения на доставките в тандем с лидера на ОПЕК Саудитска Арабия, посочи миналия месец източници на Ройтерс, позовавайки се на планове за износ.

ОПЕК и основните производители, включително Русия, заедно известни като формата "ОПЕК +", намалиха доставките от ноември миналата година насам, за да подкрепят цените и да балансират световния пазар на петрол.

Москва обеща да намали през август износа си с 500 хил. барела на ден, докато Саудитска Арабия удължи доброволното си съкращение на добива с 1 млн. барела на ден.

Всички това допринесе за рязкото поскъпване на петрола през последните седмици към най-високи ценови нива от средата на април насам.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна