Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка повиши водещата си лихва с 25 базисни пункта до 5,25%

Английска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка повиши водещата си лихва с 25 базисни пункта до 5,25%, което е най-високото лихвено ниво от 2008 г. насам. Това представлява 14-о поредно вдигане на британската лихва, тъй като централната банка продължава борбата с високата инфлация.

Решението беше взето с 6 срещу 3 гласа, като двама от членовете на АЦБ предпочетоха увеличение на лихвения процент с 50 базисни пункта, а един предпочете лихвата да се запази на ниво от 5 на сто.

След края на заседанието АЦБ заяви, че очаква икономиката да нарасне с около 0,2% в близко бъдеще, което предполага растежа на БВП през първата половина на годината, въпреки че отбеляза "признаци на отслабване", включително последните PMI доклади за икономическата активност.

Според централната банка пазарът на труда остава затегнат, но има някои индикации, че той се разхлабва, докато растежът на доходите се очаква да намалее през следващите тримесечия до около 6% до края на тази година.

АЦБ прогнозира, че британската инфлация ще спадне до около 5% до края на годината, връщайки се към целевото ниво от 2% до второто тримесечие на 2025 г.

Банката добави, че ще е необходимо по-нататъшно затягане (повишаване) на лихвите, ако има доказателства за по-устойчив продължаващ инфлационен натиск.

Графика на водещата лихва на Английската централна банка


Управителят на АЦБ Андрю Бейли заяви на пресконференция след края на днешното заседание, че "оттук нататък няма предполагаем път за лихвените проценти" и подчерта, че има "повече от един път", който може да върне инфлацията обратно до целта от 2 на сто.

Ако има повече доказателства за "по-устойчива инфлация", тогава банката "ще трябва да реагира на това", отбеляза гуверньорът.

Той отказа да определи график за евентуални намаления на лихвените проценти, като каза, че е "твърде рано да се спекулира" по темата. Бейли отбеляза, че има редица рискове във възходяща посока, включително инфлацията в услугите, пазара на труда и растежа на заплатите, които централната банка ще продължи да наблюдава, преди да реши да спре да повишава или да намали лихвите.

Коментирайки решението на Русия да се оттегли от Черноморската инициатива за зърно, Бейли каза, че то не е оказало толкова голямо влияние върху цените на пшеницата, колкото когато войната в Украйна започна миналата година. Той посочи, че цените на храните в Обединеното кралство спадат, макар и по-малко бързо, отколкото "някой очакваше", главно поради енергийни цени и факта, че производителите са закупили торове предварително поради несигурността през миналата година и "задържаха по-високи цени за по-дълго време".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна