Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активисти на "Грийнпийс" обвиха в черен плат къщата на британския премиер Риши Сунак

Активисти на "Грийнпийс" седят на покрива на къщата на британския министър-председател Риши Сунак в Ричмънд, Северен Йоркшир, Англия, след като я покриха с черен плат, 3 август 2023 г.
Снимка: БТА

Активисти на "Грийнпийс" обвиха в черен плат къщата на британския премиер Риши Сунак. Демонстрацията е протест срещу намеренията на Сунак да увеличи максимално добивът на петрол и природен газ в Северно море.
Рано тази сутрин активистите са влезли в имението в Северен Йоркшир, където Сунак живее със семейството си. Те са почукали и на вратата, за да информират живущите за предстоящя им мирен протест. В момента обаче британският премиер е на почивка в Калифорния.
Протестиращите са заснели акцията, при която част от тях се качват на покрива на двуетажната къща със стълби и спускат по стените ѝ дълги парчета черен плат. Други двама активисти разтварят трансперант с въпрос към Сунак: "Петролните печалби или нашето бъдеще?".
Снимка: АП/БТА
Заместник-премиерът на торите Оливър Даудън, който ръководи правителството в отсъствието на Сунак, каза на протестиращите да "спрат с глупавите каскади".
А те бяха провокирани от заявката на Сунак да увеличи максимално британския добив на изкопаеми горива в Северно море. Тази седмица британският премиер обяви издаването на над 100 нови лиценза за добив. "Това е най-лошото правителство, което сме имали, по отношение на климатична политика", заяви говорител "Грийнпийс" пред къщата на Сунак.
Според еколози новият добив ще застраши постигането на британските цели за елиминиране на парниковите емисии до 2050. От "Грийнпийс" конкретно са против разработването на новото находище Роузбанк в Северно море.  
Източник на в "Гардиън" в британското правителство е обявил, че то няма да се извинява за намеренията да гарантира енергийната сигурност на страната, която така няма да зависи от агресори като Владимир Путин. Източникът е изтъкнал, че британската държава паралелно инвестира и във възобновяеми източници.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна