Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът остави в ареста Чавдар Бояджиев, обвинен за двойното убийство в Лозен

Чавдар Бояджиев в Съдебната палата, София - 7 август 2023 г.
Снимка: Добромир Видев

Съдът остави за постоянно в ареста обвиняемия за двойното убийство в софийското село Лозен Чавдар Бояджиев.

На заседанието на Софийския градски съд стана ясно, че самият Бояджиев е поискал да остане задържан, защото, както каза адвокатът му, това е знак за покаяние, а и от страх от "евентуални приятели и близки на жертвите".
Адвокатът на обвиняемия Стоян Стоянов каза: "Видяхте протестите, на протестите имаше дори прилагане на черезвичайната комисия на Дзерджински -  арестуват го, съд и присъдата веднага, на улицата". 

Бояджиев имал "бели петна" по случая, каза още адвокат Стоянов. И припомни, че самопризнанията не са достатъчни за осъдителна присъда. 

Прокурорът по делото Людмила Николова обяви, че убийството на 18-годишната Яна и 27-годишния Иво е извършено с огнестрелно оръжие, което повишава обществената опасност на дееца. И тя отбеляза, че самопризнанията не са достатъчни, но:

"Те се подкрепят в абсолютно пълна степен, на 100 процента към днешна дата, от всички останали доказателства по делото -  и от протоколите за разпити, и от протоколите за огледи, намерените вещи са така, както той ги обяснява".

Кръв по дулото на пистолета от жена и по маратонката от мъж са част от аргументите за мярката на прокуратурата срещу Чавдар Бояджиев. Друг мотив е наличието на висящо досъдебно производство срещу него за друго убийство. Прокурор Николова обясни, че мъжът е искал и да избяга в Русия:

"Това, което той казва е, че е искал да се укрие, за да вземе участие във войната срещу Украйна, за да не бъде екстрадиран".

Съдията по делото посочи, че обвиняемият е направил самопризнания, че умишлено е умъртвил жертвите. За това престъпление се предвижда наказание затвор от 15 до 20 г. и доживотен затвор.

Решението на съда може да бъде обжалвано.


Снимки: Добромир Видев

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна