Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е приела 40 мигранти от Кипър в рамките на евромеханизма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е приела 40 мигранти от Кипър в рамките на Европейския механизъм за доброволна солидарност със страните-членки от първа линия на бежанския поток.

За да се укрепи способността на Кипър да се справи с него, в страната ще бъдат изградени два нови мигрантски центъра, договорът за чието строителство ще бъде подписан днес.

Проектът, чиято реализация започва, включва две нови места за настаняване на кандидати за международна закрила и за временно пребиваване на получили отказ за убежище преди те да бъдат върнати, доброволно или депортирани, в страните им.

Строителството на центровете, което ЕС финансира със 67 млн. евро, трябва да завърши до 2 години.

Новите структури ще допринесат за по-ефективното управление на всички процедури по предоставяне на убежище, казаха от вътрешното министерство. 

За справяне с бежанския натиск Кипър иска да се ускори и презаселването на мигранти от острова в други страни-членки чрез Европейския механизъм за доброволна солидарност /Voluntary Solidarity Mechanism/.

От март, когато започна мандатът на новото правителство, досега тази възможност е използвана за над 860 мигранти.

В България успешно са преместени 40 мигранти, като последната група от тях от 12 души отпътува от Кипър в понеделник, съобщиха за БНР от пресцентъра на вътрешното министерство.

През септември миналата година тогавашният вътрешен министър Никос Нурис заяви, че България е изразила намерение да приеме 100 - 150 мигранти от острова.

Обнадеждаващи са данните за връщанията на незаконни мигранти през последните 5 месеца, отчита още правителството. От март до юли над 3670 души са изпратени обратно в страните им по произход, докато през същия период миналата година те са били малко над 2300 души.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна