Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Амазонските нации не успяха да постигнат пакт за прекратяване на обезлесяването

Изгорели площи в Амазония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път от 14 години се провежда среща на върха на южноамериканските държави, на чиято територия се простира Амазония. Те призоваха за по-тясно сътрудничество за опазването на най-голямата дъждовна гора в света. Организацията на договора за сътрудничество в Амазония обсъжда в бразилския град Белем борбата с климатичните промени и начините за  предотвратяване на обезлесяването на региона.

Около 60% от Амазония се намира в Бразилия, останалите страни в срещата са Боливия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела.

Участниците във форума посочиха, че тази отговорност не може да остане на плещите на няколко страни, при положение, че има много виновници за кризата. И за малко не успяха да съгласуват пакт, който да сложи край обезлесяването.

"Ние бяхме изтласкани на второстепенната позиция на доставчици на суровини в рамките на една международна система, която бе изградена без наше участие. Справедливият екологичен преход ще ни даде възможност да променим това", каза бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва. Южноамериканските участници в лидерската среща призоваха развитите държави да предприемат по-сериозни усилия за спирането на масовото унищожаване на горите в Амазония. През първите месеци от мандата на Лула обезлесяването спадна с над 40 процента и това му даде кураж да потърси международна финансова подкрепа за опазването на горите, отбелязва АП.

Някои учени прогнозират, че в момента, в който унищожените площи от Амазония достигнат 20-25%, валежите драматично ще намалеят. В резултат на това половината от тропическите гори ще се превърнат в тропическа савана и ще последват огромни загуби за биоразнообразието.

И докато опазването на горите обедини лидерите, петролът ги раздели. Колумбийският президент призова за прекратяване на проучванията за нефт в Амазония, докато бразилската държавна компания "Петробрас" се опитва да прави сондажи в близост до устието на река Амазонка. Бразилският президент се въздържа да заеме окончателна позиция по този въпрос.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.