Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според анализ на

КТ "Подкрепа": Средната директорска заплата в държавните болници е 7 303 лв. месечно, а най-високата - 19 349 лв.

Снимка: Ани Петрова

Анализ, изготвен от икономически експерти на Конфедерацията на труда "Подкрепа", опровергава твърдения на финансовия министър Асен Василев за възнагражденията на директорите и управителите на държавните болници.

В интервю в края на миналата седмица Василев обяви, че има директори на болници, които получават около 40 до 50 пъти от средната заплата в тяхната болница и че това означава 80 000 лв. на месец. 

Според анализа на КТ "Подкрепа" средното директорско възнаграждение в държавните болници е 7303 лева месечно, а най-високата получавана заплата е 19 349 лева - от изпълнителния директор на "Майчин дом"-София.

Много директори и на държавни болници получават допълнителни трудови доходи като лекари и преподаватели, но те се отчитат в отделна графа в подаваната декларация, посочват от синдиката. Тези декларации са достъпни на сайта на Антикорупционната комисия.

От "Подкрепа" посочват още, че остава неясно кого точно има предвид финансовия министър, и защо не се преследва от органите за неверни данни в декларацията си, както и евентуално за укриване на данъци. 

Заплатите на управителите на частните болници надвишават в пъти най-високата в държавните и само там могат да се видят възнаграждения от порядъка на 80 000 лева месечно, пишат още от синдиката.

В анализа се посочва също, че средните възнаграждения в обществения сектор през 2021 година са по-високи от тези в частния с 8,5 процента, а през 2022 година - с 4,4 на сто.

От "Подкрепа" посочват, че има огромен процент "сива икономика" в частния сектор, тоест отчетените от Националната статистика средни заплати в частния сектор са далеч по-ниски от реалните.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!