Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европрокуратурата разследва възможни злоупотреби при проекти за обновяване на железниците ни

Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура разследва възможни злоупотреби при два проекта за обновяване на българските железници. Двама души са задържани след проверки на полицията и ДАНС на 28 адреса в София, Бургас, Варна и други областни градове, пишат от институцията в Люксембург. Съмненията са, че усвоени от Национална компания "Железопътна инфраструктура" евросредства са насочвани към кухи фирми, а впоследствие над 5 милиона лева са изтеглени в брой от криминално проявени лица. Транспортният министър Георги Гвоздейков е разпоредил да има пълно съдействие по разследването, а от железопътната компания заявиха за БНР, че там не е имало обиски и няма задържани лица.

Разследваните проекти са обновяването на линията София - Пловдив в районите на Костенец и Септември, както и ремонта на трасето Пловдив - Бургас в района между Оризово и Михайлово. Бенефициент и по двата проекта е Национална компания "Железопътна инфраструктура", а европейското финансиране е за над 240 милиона евро. Подизпълнители са две частни компании с международно участие.

Работата по тези два участъка от железопътните линии все още продължава, но вече има извършени няколко плащания от страна на бенефициента към изпълнителите. 

Разследването е разкрило факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой - над 5 млн. лв. от криминално проявени лица.

При обиските, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица, обявиха от европрокуратурата. Освен това ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ във връзка с усвояването на еврофондовете.

Транспортният министър Георги Гвоздейков е разпоредил на Националната компания "Железопътна инфраструктура" да съдейства изцяло по разследването за злоупотреби. 

От НКЖИ заявиха за БНР, че не са извършвани обиски в офиси на компанията и че няма задържани лица от предприятието. От компанията твърдят, че са изпълнили договорните си задължения и съдействат на компетентните органи при проверките.

Преди два дни полицията осъществи първия арест в България, поискан от европейското обвинение - този на кмета на Генерал Тошево, задържан за възможни злоупотреби по програма за саниране. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна