Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Цалапица протестират пред Съдебната палата в София заради убийството на Димитър

Близките на убития Димитър и жителите на Цалапица на протест пред Съдебната палата в София
Снимка: Мария Филева

Пред Съдебната палата в София започна протест заради извършеното през юли в Цалапица убийство на 24-годишния Димитър Малинов. За поредна вечер хората настояват за прозрачно разследване и справедливи наказания за заподозрения за убийството Рангел Бизюрев, който веднага след престъплението замина за Германия, и братята Валентин и Борислав Динкови, обвинени към този момент за укривателство.

След дни на протести в Цалапица, провокирани от убийството на 24-годишния Димитър Малинов, близки и жители на селото се събраха на протест пред Съдебната палата в центъра на столицата. Целта – да бъдат чути от властта. С едноминутно мълчание протестиращите почетоха паметта на убития Димитър. Малко столичани се отзоваха на поканата да протестират заедно. Те скандираха "Убийци", "Мафия" и "Аз съм Митко и няма да мълча".

Исканията им остават същите – прозрачно разследване и справедливи наказания за виновните. Поискаха и дисциплинарно уволнение на началника на полицията в Стамболийски, чиито действия, според тях, са причина за бягството на заподозрения Рангел. 

Те продължават да твърдят, че полицаи са оказвали чадър и това е дало възможност на заподозрения за убийството Рангел Бизюрев да избяга в Германия. И, въпреки че началникът на районното полицейско управление в Стамболийски вече е отстранен, назначена е проверка и вътрешният министър Калин Стоянов обеща още наказания, ако се открият данни за нарушения при разследването и бездействие, те не са доволни от действията на държавата досега.

"Аз лично смятам, че не се прави нищо конкретно за прилагане на законите и в много голяма част от случаите все едно се очаква проблемите да се разрешат от само себе си, което на практика няма как да се случи, особено в ситуации като тази", каза протестираща жена. 


"Прави се опит да бъде политизирана цялата ситуация. Във всеки един от случаите. И мъката на хората да бъде използвана срещу тях самите на практика, защото всеки от тях остава омерзен и опетнен по този начин", коментира друга участничка в протеста.

Жителите на Цалапица не са удовлетворени от  липсата на напредък по разследването и от реакцията на държавата дотук. 

"Ние виждаме, че има доста рокади в МВР. Но към този момент не сме сигурни дали просто не са политически. Така че, това което ние искаме, е прозрачност. Ние знаем, че се води в момента разследване и не е редно да се изнася допълнителна информация, но все пак искаме раздвижване. Рангел го няма истината остава мистерия към този момент", коментира протестираща.

Майката на убития млад мъж Атанаска Бакалова беше конкретна – иска помагачите на Рангел да получат същото наказание като него – доживотен затвор.Тя заяви, че и до момента не знае какво е предизвикало убийството и отново настоя за справедливост.

"Искаме справедливост за сина ми. Не заслужаваше толкова жестоко убийство. Искаме да си получат заслуженото. Искаме истината да излезе наяве и всички виновни, замесени, да си понесат наказанието. Доживотен затвор без право на замяна – това им е наказанието. Това трябва да е справедливостта", категорична е тя.

Протестиращите искат доживотен затвор както за Рангел, така и за двамата 19-годишни близнаци, които са укрили тялото на Димитър.

И майката, и жителите на Цалапица заявиха, че ще продължат с протестите, докато истината не излезе наяве и  извършителите не бъдат наказани. Минути след 19 часа протестиращите се отправиха на шествие до Министерството на вътрешните работи, където протестът приключи. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна