Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баскетболистите ни загубиха и от Исландия

Националите ни загубиха и от Исландия
Снимка: БФБ

Националният ни отбор по баскетбол за мъже претърпя поражение от Исландия със 76:93 точки в третия си, последен мач от група С на олимпийския предквалификационен турнир в зала „Синан Ерден“ в Истанбул (Турция).

Националите останаха на последното, четвърто място в класирането и приключиха участието си с три загуби от три мача.

Исландците се наредиха трети с актив от една победа и две поражения, и също отпадат.

Още преди мача бе ясно, че Турция и Украйна продължават на полуфиналите и ще се борят за първото място в квалификационния турнир с първите два тима от другата група D, където се конкурират съставите на Хърватия, Белгия, Нидерландия и Швеция.

Само победителят в турнира ще си осигури място на основните олимпийски квалификации през 2024 година.

Исландия започна по-добре срещата, а със серия от 5 безответни точки натрупа 11 преднина в началните 8 минути при 20:9.

Константин Костадинов върна 2 точки, но исландците направиха нова серия от 5:0 и първата четвърт приключи при 27:13 в тяхна полза.

Съперникът поддържаше аванс над 10 точки във втората част, като разликата достигна 20 при 42:22 след тройка на Хилмар Хенингсон три минути и половина преди почивката.

Нова тройка на Хенингсон при оставащи 28 секунди от първото полувреме направи резултата 50:29, а Иван Алипиев също бе точен от далечна дистанция, оформяйки крайното за първите 20 минути 32:50.

Последва сравнително равностойна трета четвърт, в която националите първо изостанаха с 27 точки при 43:70, но по-късно наваксаха малко от пасива си и преди финалните 10 минути отстъпваха с 56:76.

В последната четвърт разликата за кратко падна до 15 точки при 74:89 след тройка на Павлин Иванов три минути преди края, но исландците не изпуснаха контрола върху мача.

Баскетболистите на Исландия демонстрираха по-добра успеваемост при стрелбата и се възползваха по-успешно от грешките на българите.

Капитанът на националния тим Павлин Иванов бе най-резултатен с 16 точки и 6 борби, а Брандън Йънг допринесе с 15 точки, 4 борби и 7 асистенции.

Константин Костадинов се включи с 13 точки и 7 борби, а Андрей Иванов добави 11 точки и 7 борби.

За Исландия Торир Торбярнарсон реализира 17 точки и 4 борби.


По публикацията работи: Петър Ненов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна