Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производителите на слънчоглед могат да кандидатстват и днес за спешна финансова помощ

Снимка: Галена Ковчазова

Днес е последния срок, в който производителите на слънчоглед могат да кандидатстват за спешна финансова помощ - припомнят от фонд "Земеделие". Бюджетът на помощта е 32 млн. лв.

Анализ на земеделското министерство показа, че производителите на слънчоглед са най- засегнати от украинския зърнен внос у нас. Затова и Брюксел насочва подпомагането си към тях. Финансова помощ ще получат регистрирани земеделци, чиито площи със слънчоглед са били допустими за субсидиране през миналогодишната кампания.

Определеният за България бюджет е 32млн 760 000 лв. като се допуска предоставяне на национално съфинансиране до 100% от европейските средства. Това допълнително национално финансиране обаче. ще бъде предоставено при наличие на средства в бюджета на Държавен фонд „Земеделие. Заявленията се подават до днес, а парите трябва да се изплатят до 30 септември.

Според производителите тази помощ е символична и няма да реши нищо, но все пак е признание, че пазарът е изкривен. Според асоциацията на зърнопроизводителите  площите със слънчоглед през миналата година са около 9 млн. дка.

Себестойността за отглеждане на 1 дка слънчоглед е около 230 лв., а разделена на всички - очакваната помощ е по 3,6 лв. на дка.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени