Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия облекчава процедурите за получаване на гражданство

Снимка: Ройтерс

Германският кабинет одобри планове за съкращаване на пътя към гражданство за имигрантите и за разрешаване на повече хора да имат двойно гражданство, предаде АФП.

Съгласно предложените нови правила, които все още трябва да бъдат одобрени от парламента, натурализацията в Германия ще бъде възможна след пет години, а не след осем, както е сега.

Тези, които са особено добре интегрирани и имат много добри познания по немски език, ще могат да получат гражданство само след три години.

Бъдещите нови граждани ще трябва да докажат, че не са зависими от държавна помощ, въпреки че това условие ще има изключения.

Проектозаконът ще даде възможност на повече хора да получат двойно гражданство, включително и на тези от голямата турска общност в Германия.

Пътят към гражданството остава труден за много имигранти от Турция и други страни, които са дошли в Германия като така наречените "гастарбайтери" през втората половина на ХХ век.

Понастоящем правото на двойно гражданство като цяло е ограничено до гражданите на ЕС и Швейцария, въпреки че на практика има и изключения.

Преразглеждането на германското законодателство в областта на гражданството беше ключово обещание, поето от ръководеното от лявоцентристкото коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц при идването му на власт в края на 2021 г.

Най-голямата икономика в Европа също се опитва да привлече чуждестранни работници, за да запълни острия недостиг на работна ръка, и се стреми да се превърне в по-привлекателна дестинация.

Новият закон отразява "многообразното общество" на Германия, заяви министърът на вътрешните работи Нанси Файзер на пресконференция.

Германия е в "глобална конкуренция за най-добрите умове" и ще подобри офертата си за потенциални работници, като предложи ясен път за получаване на гражданство, каза Файзер.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна