Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва програма за субсидиране на таксите за детски градини и ясли

Снимка: БНР

В Кипър от септември започва новата правителствена програма за субсидиране на таксите за деца до 4-годишна възраст в детските ясли и градини за учебната 2023-2024 г. За специалното финансиране могат да кандидатстват и българските родители в страната, които отговарят на поставените критерии. Предвидените разходи са общо 16 млн. евро и се осигуряват от Европейския социален фонд.

Новият план е насочен в подкрепа на семейства с ниски и средни доходи и целта му е да интегрира най-малките в предучилищното образование, заяви заместник-министърът на социалните грижи Марилена Евангелу.

Право да участват в програмата имат семейства с поне едно дете до 4-годишна възраст към 31 август тази година, уточниха от министерството.

Безвъзмездната помощ от държавата покрива 80% от месечните такси за обучение и хранене на децата в частни и общински детски ясли и градини. Размерът ѝ варира от 100 до 350 евро на месец, в зависимост от семейния доход, броя и възрастта на децата.

Сумите са по-високи за най-малките, до 2-годишна възраст, за самотни родители и многодетни семейства.

През новата учебна година програмата ще се прилага при по-добри условия в сравнение с миналата, когато тя стартира. Значително се вдигат границите на изисквания доход, което позволява да бъдат обхванати повече семейства, посочи заместник-министърът.

Така например, семейства с едно дете трябва да имат  годишен доход до 49 000 евро вместо 30 000 евро в предишния план, за две деца сумата нараства от 39 000 евро на 59 000 евро.

Първото плащане по новия план ще е в края на септември, за изминалия месец. Субсидията се превежда директно на детските заведения, а не на родителите.

Досега са одобрени над 300 ясли и градини и повече от 5000 молби за деца за участие в програмата, като подаването на заявления продължава.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна