Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без санкции за болниците, които не са осигурили заплащане на персонала по минималните прагове в КТД

Снимка: БНР

Здравната каса няма да санкционира болници, които не са осигурили заплащане на персонала си по минималните прагове, заложени в колективния трудов договор.  Действието на текста, заложен в новия национален рамков договор с Българския лекарски съюз, се отлага с шест месеца, стана ясно по време на днешното му подписване. За същия период се замразява и намаляването на разликата между най-ниските и най-високите заплати в лечебните заведения.

През гратисния период ще се търсят решения как да се осигурят средства за увеличение на заплатите на медицинския персонал в болниците, които не могат да се справят с това, обясни управителят на Здравната каса Станимир Михайлов. Потвърди го и председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров:

"Ако убием кравата, която дава мляко, няма да има и откъде да взимате заплати. Така че не отлагане на увеличението на заплатите, а търсене на възможност да се осигури".

Засега се запазва максималното съотношение между най-ниска и най-висока заплата да бъде 1 към 20, вместо 1 към 10. Това, което се променя за здравноосигурените, е правото им на повече изследвания и достъпа до по-добре платени услуги.

Предвидени са повече пари за консултации при специалисти и при личните лекари, обясни заместник-здравният министър Михаил Околийски:

"Това ще позволи много по-интензивна работа с пациентите, профилактика, която на практика ще се случва".

При подписването на националния рамков договор за дентална помощ стана ясно, че за пациентите не се предвиждат нови услуги, платени от Здравната каса. За децата се запазва правото на преглед и 4 процедури, а пълнолетните ще имат достъп до преглед и 3 процедури. 


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени