Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър бе открит първият за тази година случай на западнонилска треска

Снимка: Pixabay

В Кипър бе открит първият за тази година случай на вируса, причиняващ западнонилска треска, съобщиха днес от здравното министерство. То увери, че са задействани всички необходими протоколи и спешни мерки за изпълнение на антималарийната му програма.

Вирусът е идентифициран в процеса на изследването на кръвни проби за целите на кръводаряването, уточниха от здравното министерство.

Носителят му е установен, той е без симптоми на заболяването. Здравните власти са проследили движението му и местата, където е бил през последните две седмици, и вече са предприели спешни мерки за допълнителни пръскания против комари в тези райони.

Всяка година в продължение на 5 месеца всички кръвни проби, взети за кръводаряване, се проверяват задължително за вируса на западнонилската треска, заявиха още от здравното ведомство. Чрез тази процедура за тестване се откриват повечето случаи, тъй като около 80% от заразените са безсимптомни.

Няма причина за безпокойство, независимо от разкриването на случая, увериха от министерството, тъй като всяка година в този период в цялата страна се изпълнява антималарийната му програма.

Вече са издадени инструкции за засилване на инспекциите и мерките за контрол върху разпространението на комарите в различни региони на острова.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна