Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските училища в Кипър откриват учебната година

Снимка: Бранислава Бобанац

Българските училища в Кипър откриват новата учебна година. С тържества днес първите две от тях отварят вратите за възпитаниците си и поставят началото на юбилейните си годишнини, на които посвещават поредица от събития и инициативи до месец май. 

Най-голямото българско училище на острова - училище „Никола Вапцаров“ в Никозия към Съюза на българите в Кипър, започва днес своята 10-та учебна година.Празничната програма за откриването й е подготвена заедно със студенти от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, които са били стажанти в училището през лятото. Големият концерт за юбилея ще е в края на учебната година.

С водосвет и тържествена програма българското училище „Народни будители“ в град Паралимни в югоизточната част на острова отбелязва днес за 15-ти път първия учебен ден.

Всички мероприятия през цялата година, свързани с юбилея, ще са под егидата на посолството на България и на Община Паралимни, дългогодишен партньор на училището.

В Кипър има 10 български съботно-неделни училища. Останалите от тях ще посрещнат българчетата в клас в дните до 17 септември.

През май, по време на посещението си в страната по покана на българската общност, вицепрезидентът Илияна Йотова увери, че България ще продължи да подпомага развитието на българските училища зад граница.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна