Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Цалапица излязоха на пореден протестен митинг

Снимка: БНР

Жителите на Цалапица излязоха на пореден протестен митинг. Тази вечер те са на кръговото кръстовище Орта хан на пътя край селото. 

Близките, родините и приятелите на убития Димитър Малинов протестират повече от месец  с редица искания насочени към властите, основните от които са за справедливост и прозрачно разследване на убийството на младежа.

Малко след 18.00 часа жители на Цалапица блокираха кръговото кръстовище на Орта хан по пътя Пловдив - Пазарджик. За минути се образуваха километрични колони от автомобил. Това е поредният протест на близки, родини и приятелите на убития Димитър Малинов, които повече от месец  издигат искания за справедливост и прозрачно разследване на престъплението. 

Протестът продължава на едно от най-оживените кръстовища в региона.  С плакати в ръце и със скандирания хората от Цалапица обикаляха около половин час колелото, а след това , както беше и договорено с полицията,  те се оттеглиха зад мантинелите на кръстовището.

Започна и пропускането на километричните колони от автомобили.  По-късно предстои отново затваряне за няколко минути и по същата схема след това пропускане на движението.  Натоварен е трафикът, регулира се от няколко полицейски екипа. 

Протестиращите заявяват отново, че от съществено значение за хода на разследването ще е залавянето на обвинения за убийството  Рангел Бизюрев, защото от неговите показания ще стане ясно дали арестуваните братя близнаци Динкови само са му помагали, или са и съучастници в престъплението.

Затова и майката на Димитър - Атанаска Бакалова се обърна  с призив към Рангел Бизюрев, за когото има издадена европейска заповед за задържане:

"Нека да дойде, да застане и да каже това, което се е случило, защото други виновници ще се разминат, а той ще бъде издирвания, търсения. Ние искаме истината. Искам всички виновни, замесени да си понесат наказанието. Какво се е случило въпросната вечер и защо само на него прехвърлят вината. Те излизат, едва ли не, че са невинни".

Протестите на хората продължават вече повече от месец. Тази седмица майката на убития младеж настоя чрез адвоката си да се увери лично в съществуването на издадена Европейска заповед за ареста на заподозрения за убийството Рангел Бизюрев, който избяха в Германия, а по късно стана ясно, че документът и е бил предоставен заедно със съдебно медицинската експертиза.

Протестът на кръговото кръстовище на пътя Пловдив – Пазарджик се очаква да продължи до около 21.00 часа.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна