Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е домакин на среща с участието на лидерите на Гърция и Израел

Никос Христодулидис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипърската столица Никозия е домакин днес на тристранна среща на върха Кипър-Гърция-Израел. Очакват се важни решения от разговорите на президента на Кипър Никос Христодулидис и министър-председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Израел Бенямин Нетаняху по ключови теми на тяхното стратегическо партньорство. 

Въпросите за сигурността, отбраната, регионалното развитие и енергийното сътрудничество в Източното Средиземноморие са водещите теми в лидерската среща днес. Тя е 9-ата за последните 8 години, откакто бе създаден този формат на тристранна дипломация.

Специално внимание ще бъде насочено към важните съвместни дейности за производство и износ на природен газ и електричество в региона. Трите държави отчитат засилената роля на Източното Средиземноморие като алтернативен енергиен коридор за Европа заради войната в Украйна.

Сред големите проекти са Източносредиземноморският газопровод (EastMed) и междусистемната електрическа връзка, които трябва да свържат Израел, Кипър и Гърция.

На дневен ред също е изграждането на завод за втечняване на природен газ в Кипър и разработването на кипърското газово находище „Афродита“, за чиято територия има висящ спор между Никозия и Тел Авив. Енергийните проблеми и разширяването на регионалното сътрудничество бяха обсъдени и на срещата в неделя на президента на Кипър Никос Христодулидис и премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна