Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 430 000 деца ще получават плодове, зеленчуци и мляко през новата учебна година

Снимка: Pixabay

През новата учебна година близо 430 000 деца  ще получават плодове, зеленчуци и млечни продукти по училищните схеми "Плод и мляко".  По тези схеми освен конвенционално произведени продукти, на децата и учениците ще се доставят и биологично произведени такива. 

В Държавен фонд "Земеделие" до момента са одобрени 101 доставчици на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти. През учебната година 2023/2024 плодове и зеленчуци ще получават близо 423 000 деца в 3 370 училища и детски градини, а  млечни продукти ще се раздават в 3 336 учебни заведения с включени 426 000 деца.

Освен продуктите по двете училищни програми, като задължителна съпътстваща мярка ще се доставя и пчелен мед - най-малко 3 и не повече от 6 пъти за учебна година. Доставките ще се извършват при предварително уточнен и съгласуван с директора на учебното заведение график.

Фонд "Земеделие" ще упражнява контрол над изпълнението на схемите, като ще следи стриктно за спазването на изискванията за качество и спазването на графиците за доставка. 

През миналата учебна година  фонд "Земеделие" е изплатил на доставчици по двете схеми - "Училищен плод" и "Училищно мляко" близо  44 млн. лв. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени